Pomimo coraz większej popularności diety wegańskiej, wielu z nas nie rezygnuje z wyrobów mięsnych. W obecnych czasach poświęcamy bardzo wiele czasu na różnego rodzaju diety. Staramy się dobierać produkty w taki sposób, aby na naszych talerzach pojawiały się zdrowe składniki. Czy w zdrowym jadłospisie znajdzie się miejsce na galaretki wieprzowe i szynki?
Zalety galaretki
Największą zaletą galaretek wieprzowych jest zawarta w nich żelatyna. Ten składnik jest substancją naturalną, pochodzenia zwierzęcego. Ma ona istotny wpływ na nasze zdrowie. Żelatyna jest mieszaniną peptydów i protein. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją jako środek żelujący oraz emulgator, dlatego też znajduje się ona w różnego rodzaju galaretkach, w tym wytrawnych oraz słodkich. Żelatyna powinna znaleźć się przede wszystkim w dietach osób zawodowo uprawiających sport czy seniorów. Z jej dobroci powinny korzystać również osoby po wszelkich urazach, gdyż doskonale sprawdza się jako wspomagacz przy gojeniu ran i regeneracji stawów. Galaretki wieprzowe są także nośnikiem glukozaminy, która wspomaga odbudowę uszkodzonej chrząstki. Codzienne spożywanie żelatyny pozytywnie wpływa także na włosy i paznokcie, sprawiając iż są grubsze, zdrowsze i mniej wypadają. Kolejną zaletą żelatyny jest duża zawartość potasu, który wspomaga w odchudzaniu.
5 powodów, dla których warto spożywać żelatynę
1. Poprawia wyniki sportowe
Żelatyna mimo swojej niskiej kaloryczności jest doskonałym nośnikiem węglowodanów i białek. To one są głównym źródłem energii. Ponadto, w żelatynie znajduje się wiele minerałów i witamin, które w połączeniu stają się kompletnym produktem, mającym bardzo duży wpływ na wyniki w sporcie.
2. Pomaga w budowaniu masy mięśniowej
Prócz białek i węglowodanów, jednym z aminokwasów znajdujących się w żelatynie jest arginina. Jest to niezwykle potrzebna substancja w przypadku chęci budowania masy mięśniowej, mianowicie pomaga ona w tworzeniu kreatyny.
3. Łagodzi zaburzenia odżywiania
Duża ilość żelatyny w diecie pomaga w wielu zaburzeniach odżywania. Łagodzi ona głód, dzięki czemu zapobiega kompulsywnemu objadaniu się. Ponadto jest na tyle niskokaloryczna, iż przekąski z nią zawarte nie tylko zmniejszają apetyt, ale również dostarczają małą ilość kalorii.
4. Poprawia trawienie
Żelatyna zawiera w sobie aminokwas - glicynę, który ma za zadanie stymulowanie kwasu solnego w żołądku. Dlatego też powinny ją spożywać osoby mające problem z układem pokarmowym. Między innymi zmniejsza ona refluks kwasowy. Dodatkowo jest pomocna w walce z zaparciami, ponieważ wspomaga ona procesy trawienne i pomaga przyswajać niektóre składniki odżywcze.
5. Nie zawiera tłuszczu i cholesterolu
Żelatynę znajdziemy m.in. w galaretkach wieprzowych oraz wielu słodkich deserach. W porównaniu do innych łakoci nie zawiera ona tłuszczu i cholesterolu, dlatego jest dobrą przekąską dla ludzi będących na diecie.
Dobra jakość i tradycja
Wybierając galaretki wieprzowe, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich skład oraz sklep mięsny, w którym kuppujemy. Te najbardziej naturalne, niezawierające konserwantów oraz wykonywane według tradycyjnej receptury są zdecydowanie najlepszym wyborem. Prócz gwarancji niepowtarzalnego smaku, otrzymujemy zdrową, naturalną przekąskę. Dobre jakościowo galaretki powinny być konserwowane naturalnym sposobem, najlepiej poprzez pasteryzację, która pozwala na trwałe zakonserwowanie składników, nie pozbawiając ich swoich właściwości. Dzięki niej, każda z galaretek wieprzowych będzie posiadała okres trwałości aż do 45 dni.