Sezon grillowy trwa w najlepsze. Słoneczne dnie i ciepłe wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w gronie przyjaciół przy aromatycznych potrawach z rusztu. Jeśli znudziła Ci się karkówka i kiełbasa z grilla, sprawdź nasze sprawdzone przepisy na dania, które zaskoczą Twoich gości!
Burger z grilla – klasyka we własnym wydaniu
O tym, że burgery Wrocław można zjeść nie tylko w restauracji, każdy niby wie, ale nie każdy pamięta o nich jako o daniu na grilla. Tymczasem właśnie przygotowane na ruszcie smakują najlepiej. Do wyboru masz kotlety gotowe lub samodzielnie przyrządzone ze świeżo zmielonego mięsa wołowego. Jeśli wybierzesz drugą opcję, pamiętaj o przyprawieniu burgera solą i pieprzem tuż przed samym grillowaniem. Samodzielnie przygotowane burgery z pewnością zachwycą Twoich gości wyjątkowym smakiem. Nie zapomnij też o świeżych warzywach, sosach i innych dodatkach.
Ryba z grilla – zdrowsza wersja mięsa
Pyszna ryba z grilla to oryginalna alternatywa dla typowych mięs wieprzowych i wołowych. Najwygodniej piec rybę w folii lub na tacce. Praktycznym rozwiązaniem jest też specjalna łapka do grillowania. Wybierz ryby tłuste, ponieważ najlepiej zachowają swój smak po obróbce cieplnej. Idealne do grillowania są m.in. łosoś, halibut, pstrąg, sandacz, okoń, węgorz, sum czy makrela. Ryba powinna być świeża – nigdy nie grilluj ryby mrożonej, nawet jeśli wcześniej miałaby zostać dokładnie rozmrożona. Najlepiej przyrządzić ją w całości, choć dopuszczalne są też filety.
Ryba nie potrzebuje wielu przypraw. Wystarczy pokropić ją sokiem z cytryny, dodać czosnek, ewentualnie zioła, np. tymianek, pieprz czy natkę pietruszki. Nigdy nie sól ryby przed grillowaniem. Na indywidualne doprawianie ryba musi poczekać, aż znajdzie się na talerzu.
Pieczarki faszerowane – dla wegan i nie tylko
Zdrowe pieczarki z grilla to propozycja zarówno dla osób preferujących dania bezmięsne, jak i dla wielbicieli klasyki. Wszystko zależy od tego, czym nafaszerujesz pieczarkę. Pomysłów na farsz znajdziesz mnóstwo w internecie – od prostej mieszanki papryki, natki pietruszki i przypraw, po wykwintne połączenia mięsa wołowego, sera gorgonzola itp. Pieczarki faszerowane mogą występować na grillu jako danie wieczoru lub stanowić przyjemny dodatek, np. do klasycznej karkówki, szaszłyków lub wspomnianych na wstępie burgerów.
Banany z grilla – czas na pyszny deser!
Po właściwym posiłku przyszedł czas na coś słodkiego. Zamiast tradycyjnego ciasta lub lodów, postaw na zdrową przekąskę z grilla! Banany są w tym zakresie wyjątkowo wdzięcznymi owocami. Przygotowanie takiego deseru jest banalnie proste. Wystarczy położyć na ruszcie banany w skórce i piec przez około 20 minut. Gdy skórka zrobi się czarna, owoce prawdopodobnie są już gotowe do jedzenia. Aby to sprawdzić, wystarczy delikatnie naciąć banana i zobaczyć, czy miąższ jest miękki. Po grillowaniu banany podajemy gościom w skórkach. Póki są jeszcze ciepłe, można na nie położyć np. kostkę gorzkiej czekolady. Taki deser stanie się doskonałym zwieńczeniem wieczornego grillowania z rodziną lub przyjaciółmi!