Wygoda, a jakość
Młynek do kawy to niezbędny element wyposażenia każdego kawosza. Urządzenie to pozwala cieszyć się idealnym, aromatycznym kofeinowym napojem. Na sklepowych półkach można się spotkać z różnymi jego rodzajami. Jaki młynek wybrać — ręczny czy automatyczny? Podpowiadamy!
Młynek ręczny i jego zalety
Pierwszym z dostępnych rozwiązań jest ręczny młynek do kawy. To tradycyjne urządzenie znane z kuchni naszych babć, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom akcesoriów utrzymanych w klimacie retro. Pięknie prezentuje się ono na półce, ciesząc oko.
Ręczny młynek do kawy jest wolnoobrotowym urządzeniem wyposażonym w noże lub żarna napędzane przy pomocy korbki. Nie wymaga on dostępu do prądu, a co za tym idzie — nie zużywa energii elektrycznej. Młynek tego typu wymaga jedynie pracy naszych mięśni. Jego niewątpliwym atutem jest to, iż mieli on ziarna równomiernie i nie nagrzewa ich. Efekt — aromatyczna kawa, która nie traci swojego naturalnego smaku oraz mocy. Młynek ręczny pracuje cicho, a prawidłowo użytkowany jest niemalże bezawaryjny.
Oczywiście nie jest on pozbawiony wad. Zalicza się do nich między innymi to, iż mieli kawę dosyć grubo, a co za tym idzie — nie sprawdzi się u fanów espresso czy napojów przyrządzanych z pomocą kawiarki lub zaparzacza tłokowego. Warto wspomnieć tutaj także o tym, że nie każde urządzenie tego typu pozwala na regulację grubości mielenia. Oprócz tego, ręczny młynek jest niewygodny podczas mielenia większych ilości ziaren.
Młynek elektryczny — co to takiego?
Miłośnikom nowoczesnych urządzeń kuchennych polecić można urządzenie, jakim jest młynek elektryczny. Tym, co go wyróżnia jest to, że nie wymaga on pracy podczas mielenia ziaren. Jedyne, co należy zrobić, aby móc z niego korzystać to podłączyć go do prądu i wcisnąć przycisk. Młynki tego typu pozwalają na ustawienie grubości mielenia ziaren, co odgrywa niemałą rolę podczas wybranym rodzaju parzenia kawy. Urządzenie to bardzo dobrze sprawdza się w czasie przyrządzania kofeinowego napoju dla większej ilości osób. Jego niewątpliwą zaletą jest również to, że nie wymaga on użycia siły i mieli ziarna szybko oraz dokładnie.
Młynek elektryczny występuje w dwóch wersjach: żarnowej oraz udarowej. Godna polecenia jest w szczególności pierwsza z nich. Wbudowane w urządzenie żarna ścierają bowiem kawę, a ostrza — tną ją. Młynki tego typu są wyposażone w funkcję regulacji grubości mielenia. Nawet gdy pracują one szybko, nie przyczyniają się do powstania pyłu kawowego czy podgrzewania ziaren. Co do młynków udarowych, nie ścierają one ziaren, lecz tną je. Efekt — nierówne kawałki kawy. Urządzenie to nie pozwala kontrolować grubości przemiału i przyczynia się do powstawania pyłu kawowego zwiększającego kwasowość naparu. Szybkie obroty takiego młynka podgrzewają ziarna, na skutek czego tracą one swój naturalny aromat. Wszystko to sprawia, że najlepiej nadaje się on do mielenia przypraw.
Bogaty wybór wysokiej jakości, starannie wykonanych, niezawodnych młynków do kawy — zarówno ręcznych, jak i automatycznych oferuje internetowy sklep z kawą https://kawaiherbata.com.