
Przez ostatnie trzy dni w Rynku Trybunalskim królowała kuchnia. Wszystko za sprawą III Festiwalu Smaku.
W sercu piotrkowskiej Starówki można było zobaczyć popisy kulinarne kucharzy, którzy na co dzień przyrządzają potrawy w piotrkowskich restauracjach. Oczywiście nie zabrakło degustacji tych smakołyków. Piotrkowianie mogli spróbować m.in. carpaccio ze słoniny z ogórkiem kiszonym, musu czekoladowego z grzybami czy tatara wołowego z kaparami.
W tym roku po raz pierwszy podczas festiwalu zorganizowano cake challenge, czyli konkurs jedzenia ciasta na czas. Uczestnicy pochłaniali „pijaka”, a zwycięzca zjadł łącznie kilkanaście porcji.
Tradycyjnie przy okazji Festiwalu Smaku zorganizowano Trybunały Nalewkowe, czyli konkurs na najlepszą nalewkę. Do rywalizacji zgłoszono aż 61 trunków, a zwycięzcy oprócz pamiątkowych dyplomów z rąk wiceprezydenta Adama Karzewnika otrzymali także specjalne puchary w postaci brązowego, srebrnego oraz złotego gąsiora.
Całość uzupełniły muzyczne i taneczne popisy. Na scenie mogliśmy zobaczyć Piotrkowską Orkiestrę Kameralną, zespół ludowy Harnam oraz grupę W-O-W-A BAND.
W tym roku po raz pierwszy podczas festiwalu zorganizowano cake challenge, czyli konkurs jedzenia ciasta na czas. Uczestnicy pochłaniali „pijaka”, a zwycięzca zjadł łącznie kilkanaście porcji.
Tradycyjnie przy okazji Festiwalu Smaku zorganizowano Trybunały Nalewkowe, czyli konkurs na najlepszą nalewkę. Do rywalizacji zgłoszono aż 61 trunków, a zwycięzcy oprócz pamiątkowych dyplomów z rąk wiceprezydenta Adama Karzewnika otrzymali także specjalne puchary w postaci brązowego, srebrnego oraz złotego gąsiora.
Całość uzupełniły muzyczne i taneczne popisy. Na scenie mogliśmy zobaczyć Piotrkowską Orkiestrę Kameralną, zespół ludowy Harnam oraz grupę W-O-W-A BAND.